Konfirmaatio 2020

Konfirmaatio on kastetun vahvistamista kristityn tiellä.

Rippikoulu päättyy konfirmaatioon. Se on juhlajumalanpalvelus, jota vietetään yhdessä perheen, kummien ja ystävien kanssa. Konfirmaatiossa sinut siunataan ja seurakunta rukoilee puolestasi. Olarin seurakunnan tulevan rippikoulukauden konfirmaatiomessut järjestetään Olarin kirkossa elokuussa 2020, hiihtolomariparien toukokuussa.

Vuoden 2020 rippikoulukausi on päättymässä.

Kiitämme tässä vaiheessa rippikoululaisia ja heidän läheisiään joustavuudesta ja sitoutumisesta erityisjärjestelyihin, joiden turvin leirijaksot voitiin toteuttaa!Nuoret konfirmaatiojuhlassa Olarin kirkossa

Rippikoulut ovat sujuneet hyvin. Valtakunnallisen kyselyn mukaan rippikoululaiset Espoossa ovat pitäneet rippikoulukokemustaan tällä kaudella jopa merkittävämpänä kuin viimevuosien ikäluokat. Espoolaiset rippikoululaiset antoivat tänä vuonna riparikokemukselleen keskimäärin kouluarvosanan 9.

Rippikoulu huipentuu konfirmaatiojumalanpalvelukseen. Vallitsevan koronatilanteen ja voimassa olevien viranomaisohjeiden vuoksi konfirmaatiot toteutetaan erityisjärjestelyin.

Ohjeita konfirmaatiota ajatellen:

 • Olarin kirkon lähiympäristössä tehdään rakennustöitä, joiden vuoksi saapumiseen kannattaa varata aikaa. Kirkon pysäköintialueella ja kirkon lähiympäristössä on rajoitetusti autopaikkoja. Olarin kirkko (Olarinluoma 4) sijaitsee Niittykummun metroaseman välittömässä läheisyydessä.
 • Sisään kirkkoon saavutaan läntisistä ovista turvavälejä noudattaen. Konfirmaatiovieraat ohjataan käsienpesulle ja edelleen kirkkosaliin. Naulakot eivät ole käytössä, joten mahdolliset ulkovaatteet otetaan sisälle kirkkosaliin. Vahtimestarit auttavat tarvittaessa.
 • Penkkeihin asetutaan 2 metrin turvavälein (saman seurueen jäsenet voivat istua vierekkäin).
 • Turvavälien vuoksi kirkkosaliin voidaan ottaa huomattavasti tavallista pienempi määrä ihmisiä. Tämän takia kukin konfirmoitava voi tuoda kirkkoon vain 2 tai 3 (riippuu ryhmän koosta) vierasta. Ymmärrämme, että kirkkoon kutsuttavien rajoittaminen on vaikea asia. Pyydämme kuitenkin kaikkia sitoutumaan tähän, jotta jokaisen nuoren läheisiä mahtuisi konfirmaatiomessuun.
 • Konfirmaatiot striimataan, ja konfirmoitaville välitetään striimiin ohjaava verkkolinkki. Tätä linkkiä perheet voivat jakaa läheisilleen. Näin etäosallistuminen tilaisuuteen on mahdollista, ja kaikki nuoren läheiset pääsevät osallisiksi tästä tärkeästä hetkestä. Mikäli konfirmoitavan ei toivota näkyvän striimissä, pyydämme ottamaan asiasta yhteyttä rippikouluryhmän ohjaajiin, jotta asia voidaan järjestää.
 • Tavallisuudesta poiketen kummit eivät ole siunaamassa konfirmoitavia alttarilla. Kaikkia läheisiä kutsutaan mielessään liittymään rukoukseen konfirmoitavan puolesta.
 • Ehtoollisen saavat ensimmäiseksi konfirmoidut. Tämän jälkeen muu seurakunta kutsutaan ehtoolliselle. Kirkossa pappi antaa ehtoollisesta vielä tarkemmat ohjeet. Ehtoollista jaetaan sekä kirkon edessä alttarilla että kirkon keskiosassa. Jälkimmäisessä jakopisteessä jako tapahtuu suojalasin takaa. Alttarilla taasen kaiteeseen on merkitty paikat, jolle ehtoollisvieraat voivat saapua. Kehotamme ottamaan ehtoollisen vastaan seisten ja huomioimaan turvavälin.
 • Kirkkoon voi saapua vain oireettomana. Rohkaisemme maskien käyttöön ja pyydämme välttämään tarpeetonta liikkumista kirkkosalissa.
 • Kirkkosalista poistutaan rauhallisesti ruuhkien välttämiseksi.
 • Konfirmaatiomessun kesto on noin yksi tunti.
 • Kotikäynteihin ei koronatilanteen vuoksi ole mahdollisuutta. Onnittelemme kaikkia konfirmoituja kirkolla ja toivomme teille onnistuneita juhlia.

Mikäli teillä on kysyttävää, pyydämme olemaan yhteydessä.
Iloista juhlapäivää ja varjelusta toivoen!

Tietoa konfirmaatiosta

Konfirmaatioon osallistuminen edellyttää kirkon jäsenyyttä, joka alkaa kasteesta. Kirkkoon liittymiseen tarvitaan vanhempien lupa. Kirkkoon kuulumaton ja/tai kastamaton nuori voi osallistua rippikouluun, mutta ennen konfirmaatiota hänen on yhdessä huoltajiensa kanssa pohdittava, tahtooko hän tulla konfirmoiduksi.

Rippikoulu muistot yhdistävät eri sukupolvia. Lähisukulaiset ja vieraat voivat muistella ja keskustella nuoren kanssa myös rippikoulun herättämistä ajatuksista.

Rippijuhlan järjestämistä kannattaa harkita huolella ja ajan kanssa. On syytä kysyä nuorelta omaa mielipidettä, mutta muistutettava myös tapahtuman luonteesta. Moni haluaa koota yhteen kaikki nuoren elämän merkittävät ihmiset isovanhemmista alkaen. Vieraita voi kutsua lähipiirin lisäksi suuremmankin joukon. Jos vieraita tulee paljon ja tarjoiluun halutaan satsata, kannattaa pyytää apua useammalta taholta. Lähipiirin lisäksi voi myös naapurista löytyä avulias auttaja tai leipoja.

Konfirmaatiopäivä on juhlan arvoinen päivä. Rippijuhlan suunnittelu ja järjestäminen voi olla perhettä yhdistävä ja myönteinen kokemus. Siihen kannattaa ryhtyä hyvissä ajoin, jotta jokainen juhlan järjestäjä sisäistää, mihin on ryhtymässä. Juhlia voi pienissäkin puitteissa. Tärkeintä on yhdessäolo ja mukava yhteinen kokemus.

Seurakunta lahjoittaa nuorelle oman Raamatun. Kummien ja läheisten antamista lahjoista merkittävin on rippiristi. Siitä kannattaa puhua kaikkien asianosaisten kanssa huolella ja miettiä eri vaihtoehtoja. Tärkeintä, että lahja on nuoren omaa makua, jotta nuori ottaa saamansa arvokkaan lahjan käyttöön. Se voi olla yhteishankinta tai jakaa ristin ja ketjun hankinta eri henkilöille.

Mikäli konfirmoitu nuori ja hänen vanhempansa niin toivovat, pyrkivät rippikoulun ohjaajat ja isoset vierailemaan nuoren rippijuhlissa lyhyesti, mikäli tämä vain on aikataulullisesti mahdollista.

Konfirmaatioden avulla istutetaan puuntaimia

Tämän vuoden konfirmaatiossa kerätään kolehti, jonka avulla hankitaan ilmastolahjana puuntaimia Kirkon Ulkomaan.

Ilmaston lämpenemisen myötä erilaiset sään ääri-ilmiöt ovat yleistyneet sekä kehittyneissä maissa että kehitysmaissa.

Tulvien ja kuivuuden seuraukset ovat pahimpia alueilla, joilla ihmiset elävät äärimmäisessä köyhyydessä ja huonoissa asuinoloissa. Puita istuttamalla voidaan auttaa palauttamaan luonnon tasapainoa alueilla, joilla metsät on hakattu polttopuiksi.

Kirkon Ulkomaanavun projekteissa istutetaan puuntaimia, jotka paitsi tarjoavat toimeentuloa paikallisille perheille myös sitovat hiilidioksidia, parantavat maanlaatua ja ehkäisevät eroosiota. Istutuksiin valitaan nopeasti kasvavia, kestäviä ja korkeita puulajeja. Niitä ovat muun muassa tiikkipuu, jakkipuu ja monet ravintoa tarjoavat hedelmäpuut, kuten mango ja guava.

Antamalla kestävän ja ekologisen lahjan tuet ympäristöä säästävää työtä kehitysmaissa!